Lansare de carte în premieră naţională la Botoşani

Lansarea cartii 10 teme de istorie a jurnalismuluiO carte de istorie a jurnalismului din România, semnată de conferenţiarul dr. Marian Petcu de la Facultatea pentru Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti, a fost lansată, sâmbătă după-amiază, în premieră în România.

Evenimentul a avut loc la Hotelul Rapsodia, în prezenţa directorului Direcţiei pentru Cultură, Dănuţ Huţu, a directorului Bibliotecii Judeţene Mihai Eminescu, Cornelia Viziteu, a directorului Teatrului Mihai Eminescu, Traian Apetrei, a şefei Inspectoratului Şcolar, Mihaela Huncă, dar şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Doina Federovici, sau a viceprimarului Viorel Iliuţă.

Volumul „10 teme de istorie a jurnalismului” a fost prezentat de redactorul şef al cotidianului Monitorul de Botoşani, Cătălin Moraru.

Cele 10 teme de istorie a jurnalismului prezentate aici sunt, după mine, extraordinar de interesante, pentru că ne lovim de ele, chiar dacă suntem jurnalişti sau doar citim presa„, a afirmat Moraru.

Printre cele mai importante capitole ale cărţii amintim: „Jurnalismul şi literatura – istoria unei confuzii”, „Relaţiile externe ale asociaţiilor de presă din România”, „Emil Samoilă şi primul manual român de jurnalism (1932)” sau „Originile radioului în România”. Autorul subliniază că volumul reprezintă un „gest de a recupera memoria presei”.

Să fiu foarte sincer cu dumneavoastră, mie nu îmi place să scriu, dar o fac din obligaţie didactică, pentru că profesorul, pentru a-şi merita salariul acela uriaş, trebuie să facă şi cercetare. Eu nu am formaţie de istoric. Eu o licenţă în jurnalism şi şi un doctorat în sociologie. Deci, nimic nu m-ar fi recomandat penmtru cercetări în zona istorie, însă am fost nevoit să învăţ istoria presei şi să cercetez istoria presei, dintr-un motiv foarte simplu, că în facultate nu avea cine să predea„, a menţionat Marian Petcu.

Lansarea cărţii a fost precedată de un seminar pe tema „Comportamentului jurnalistului în campanie electorală”, susţinut de acelaşi profesor, Marian Petcu. Întreg evenimentul a fost organizat de Asociaţia Judeţeană a Jurnaliştilor Profesionişti, în baza unui proiect cofinanţat de Primăria municipiului Botoşani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *