Un botoşănean, distins cu „Jubileul de diamant” al Reginei Elisabeta a II-a a Angliei

Atudorei VaniaParlamentul Federal  al Canadei a decis acordarea Medaliei Jubileului de Diamant a Maiestatii Sale Regina Elisabeta a II-a a Angliei si a Canadei profesorului Vania Atudorei din Montréal, cetatean canadian de origine romana originar din Botoşani si cetatean de onoare al municipiului Botosani , pentru recunoasterea oficiala a contributiilor si realizarilor sale internationale remarcabile intre Canada si alte tari ale lumii din Europa (Franta, Romania, Elvetia, Germania), Africa (Maroc, Mauritania) si America centrala (Cuba), si in special cu Romania tara sa de origine, ca si pentru realizari profesionale, sociale, culturale si stiintifice deosebite.

Aceasta medalie este oferita cetatenilor canadieni care au contribuit la construirea societatii si natiunii canadiene, a imaginii Canadei pe plan international, gratie serviciilor si realizarilor lor deosebite,  ca omagiu din partea Canadei pentru competentele si devotamentului lor exceptional.

medalii regina marii britaniiIn Certificatul si scrisoarea ce insotesc medalia, guvernatorul general al Canadei, Excelenta Sa Foarte Onorabilul David Lloyd, Johnston spune: „Oferindu-va aceasta distinctie eu va multumesc pentru serviciile aduse concetatenilor dvs. si comunitatii Canadei. Aportul pe care dvs. l-ati adus natiunii merita cele mai inalte elogii precum si toata admiratia noastra”.

Aceasta medalie este a 5-a medalie comemorativa din istoria Canadei.
Acordarea acestei medalii este administrata de Cancelaria de Distinctii Onorifice a Guvernatorului General al Canadei care este reprezentul oficial al MS Regina Angliei si a Canadei .
Pe aversul medaliei este reprezentat portretul M.S. Regina Elisabeta a II-a in numele careia este conferita aceasta medalie.
Reversul medaliei subliniaza a 60-a aniversare a incoronarii  Reginei, adica Jubileul de Diamant.
Aceasta aniversare este reprezentata prin forma de diamant a lozanjului central, prin fondul sau compus de un ansamblu de diamante si de datele aniversare adica 1952 – 2012.
La mijlocul medaliei este reprezentata coroana regala a Angliei si majusculele EIIR adica Regina a II-a Elisabeta .
In jumatatea de sus a medaliei frunzele de artar reprezinta Canada, iar cele doua cuvinte in limba latina din jumatatea de jos a medaliei VIVAT REGINA semnifica Viata Lunga M.S. Regina.

Cele 3 culori ale panglicii acestei medalii sunt : albastru, rosu si alb insemnind panglica medaliei de incoronare a M.S. Regina din 1952 care era albastra,  panglica medaliei jubileului de argint din 1977 care era de culoare rosie si panglica medaliei Jubileului de aur din anul 2002 care era de culoare alba.
Aceasta medalie a fost creata de Guvernul Canadei in februarie 2011, realizata de Monetaria Regala a Canadei din orasul Ottawa capitala Canadei in decembrie 2011 si acordata in anul 2012 cu ocazia acestui jubileu de 60 de ani de la incoronarea Reginei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *