Botoşaniul, judeţul cu populaţia cea mai îndatorată la bănci

banca oameni crediteRomânii achită în fiecare lună rate de peste 330 mil. euro în contul creditelor de consum şi ipotecare contractate de la bănci, adică 23% din totalul veniturilor obţinute din salarii, potrivit calculelor ZF efectuate pe baza datelor publicate de BNR şi Comisia Naţională de Prognoză.

Cumulat, ratele achitate pe parcursul unui an însumează 4 mld. euro. Aproape 60% din ratele încasate de bănci le revin clienţilor din 14 judeţe şi din Capitală, unde mai mult de un sfert din ve – niturile salariale sunt cheltuite pentru onora – rea datoriilor la institu – ţiile de credit.

Cei mai îndatoraţi sunt clienţii din Botoşani, 29% din veniturile încasate de cei 48.000 de angajaţi din judeţ ajun – gând la bănci.

Cei din Iaşi şi Vaslui plătesc la rândul lor rate de 28% şi respectiv 27% din veniturile totale. Un grad ridicat de îndatorare, respectiv 26%, se înre – gistrează şi în Bucureşti. Clienţii din Capitală ai băncilor plătesc în fiecare lună rate de 477 milioane de lei (105 mil. euro) la venituri totale de peste 1,8 miliarde de lei, din care un sfert sunt rate la creditele imobiliare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *