Prima seară de concurs a Festivalului Seri Melancolice Eminesciene s-a încheiat. Emeric Imre i-a cântat „mulți ani trăiască” primarului de Săveni

17 copii și tineri au dat startul, vineri, concursului celei de-a treia ediții a Festivalului Național de Muzică Folk Seri „Melancolice Eminesciene”, eveniment organizat de Asociația Organizatorilor de Evenimente din Botoșani. Brăila, Vrancea, Dorohoi și Botoșani au fost localitățile de unde au provenit concurenții primei seri. Aceștia au fost evaluați de un juriu condus de omul de radio, Mihai Cosmin Popescu din care au mai făcut parte cantautorii Emeric Imre, Ovidiu Mihăilescu și profesorul Ludvic Schibinschi.

Regulamentul festivalului prevede ca trofeul să fie acordat unui participant care cîntă o melodie pe versurile poetului Mihai Eminescu. În prima seară, mai puțin de jumătate dintre concurenți au interpretat melodii pe versurile poetului-nepereche, printre acestea regăsindu-se „Glosă” (interpretată de doi concurenți), „Iubind in taina”,  „De cate ori iubito”, „Si daca”, „La Steaua”.

Fiecare concurent a intrat în concurs cu două melodii, unii dintre ei alegand să participe chiar cu compozitii proprii, dar publicul numeros din fața Primăriei Săveni, unde a avut loc prima seară de concurs, a putut să asculte și celebrele  „Amintiri cu haiduci”, „Andri Popa”, „In umbra marelui urs”, „Tu ai vandut marea” sau chiar „Sa nu-mi iei niciodata dragostea” din repertoriul trupei Holograf.

Deși folkul este recunoscut ca un gen al omului cu chitara, concurentul din Vrancea și-a interpretat piesele la clape, ieșind astfel un pic din atmosfera creată de primii concurenți.

Seara s-a încheiat cu trei recitaluri. Primul care a deschis seria recitalurilor a fost tânărul Leo Luția, membru al trupei Zari din Botoșani. Acesta s-a bucurat de succes la public, iar finalul recitalului său a fost apoteotic cu celebra melodie „Ai se eu te pego”. Tânărul a fost urmat de trupa Icarus care, timp de peste 40 de minute, a cîntat piese celebre din folk, dar și creații proprii. Atmosfera abolut incendiară, creată mai ales de recitalurile programate, a fost completată apoi de cantautorul Emeric Imre. Arădeanul a avut surpriza ca la celabra lui piesă  „Nebunul de alb” să nu mai fie nevoit să cânte decât la chitară, pentru că publicul, în care s-au aflat și mare parte dintre concurenți,  a fost cel care a cântat cap-coadă piesa.

La un moment dat, cantautorul i-a chemat pe scena pe tinerii din trupa Parol music cu care a cantat „multi ani traiasca” primarului de Saveni care si-a serbat ziua de nume, acesta fiind botezat si Petru. Primarul Relu Tarzioru a fost permanent prezent in public pe parcursul intregii serii, iar la recitalul cantautorului aradean, a cantat, din marginea scenei, majoritatea pieselor.  Recitalul lui Emeric Imre a fost unul foarte gustat de publicul săvinean având atât piese cu text profund dar și mai vesele care au făcut publicul chiar să danseze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *