Andrei Pippidi a obţinut Premiul Naţional „Nicolae Iorga”

Premiul Naţional „Nicolae Iorga” merge, în acest an, la îngrijitorul şi autorul studiului introductiv al lucrării „Nicolae Iorga-Istoria românilor în chipuri şi icoane, ediţia a II-a”.
Mai exact, câştigătorul este nepotul marelui istoric Nicolae Iorga, prof.univ.dr. Andrei Nicolae Pippidi.
El a primit 5000 de lei din partea Primăriei Botoşani, dar a fost desemnat şi cetăţean de onoare al Municipiului Botoşani.

Trebuie să mulţumesc pentru două răsplăţi. Cea care premiază cartea editată de mine, cu o introducere minuţioasă, mult muncită, pentru a căuta să limpezesc influenţele care se întâlnesc în istoria românilor şi direcţiile în care Nicolae Iorga avea să dezvolte mai târziu sugestii care se găsesc în această lucrare de tinereţe, se găsesc în sâmbure, să zicem, dar pot fi recunoscute mai târziu, până la sfârşitul activităţii sale.
A doua răsplată, care vine cu totul pe neaşteptate, din partea autorităţilor locale, acest titlu de cetăţean de onoare al oraşului dumneavoastră”, a declarat Andrei Pippidi

Premierea a avut loc, luni seară, în sala mare a Teatrului Mihai Eminescu.

Născut în Bucureşti la data de 12 martie 1948, Andrei Pippidi este un reputat istoric român, profesor doctor, membru în consiliul ştiinţific al Facultăţii de Istorie şi în Senatul Universităţii din Bucureşti, cadru ştiinţific asociat la Institutul de Studii Sud-Est Europene Bucureşti, la Ecole des Hautes Etudes en Sciens Sociales Paris, la Universitatea din Amsterdam, la Universitatea din Oxford, la Centrul European University.

Andrei Pippidi este legat de Botoşani prin contribuţia şi implicarea în activitatea Casei Memoriale Nicolae Iorga, pe care a cunoscut-o primada dată la vârsta de 17 ani, în anul 1965, când a însoţit-o pe mama sa, Liliana Iorga Pippidi, fiica marelui istoric, invitată de autorităţile locale pentru transformarea clădirii din strada Liceului (casa copilăriei) în Casa memorială Nicolae Iorga. Legăturile cu oraşul natal al bunicului său au devenit mai strânse după 1985, anul dispariţiei mamei sale, când a preluat şi continuat seria donaţiilor de mare valoare făcute casei memoriale.

Andrei Pippidi este al 77-lea cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *